Gluteen

#1
Küsimus selline, et üritan viimasel ajal gluteeni vältida, ehk siis kõik nisu, rukis jne. Aga küsimus selline et kuidas erineb täistera tavalisest terast. Ehk siis kui söön hommikuti täistera kaerahelbeid, kuidas need erinevad siis teistest kaerahelvestest? Ja need sisaldavad samamoodi gluteeni ju? Vabandan kui loll jutt, aga tõesti on kogu see gluteeni värk natuke segaseks jäänud. Äkki keegi oskab seletada

Re: Gluteen

#2
Täistera tähendab, et seda pole niivõrd palju töödeldud ja seega sisaldab see kõike kasulikku, mida üks vili sisaldama peaks. Kui tavalistes kaerahelvestes on ainult tühjad süsivesikud, siis täistera omad peidavad endas rohkelt kiudaineid, vitamiine, mineraale jne. Gluteeni sisaldavad mõlemad tooted.

Re: Gluteen

#5
Kui asi ei ole eraldi gluteenivabaks märgitud ja võib loogika järgi sisaldada gluteeni, siis ta seda ka sisaldab. Seega on tavalised kaerahelbed, vms, gluteenivaba toitumise korral välistatud.
Gluteenivabad ja Eestis kättesaadavamad on riis, mais, hirss, tatar ja kaer. Kaera suhtes olen kuulnud erinevaid arvamusi, aga haiglast antud informatsiooni kohaselt olen ise puhast kaera söönud. Loomulikult võib süüa ka nende eelnevate jahusid, samuti lisaks peaks saada olema veel mandlijahu(ilmselt küll ropult kallis).
Kui midagi küpsetada, siis tasub lihtsalt rahulikult eksperimenteerida. Omaenda mõistusega olen ma viimaste aastate jooksul hakkama saanud ühe korraliku söödava koogiga. Võimalusel kasutan leiva ja muu tegemiseks valmistehtud pulbreid. Prisma on päris hea gluteenivaba valikuga, sealt leidus ka vist koogipulbreid.

Kui on näiteks tsöliaakiakahtlus, siis tasub kõigepealt arstiga rääkida. Tema oskab paremini suunata ja juhendada ilmselt.
Vasta

Mine “Toitumine”